Woolmark program

WOOLMARK je najpoznatiji svetski brend za tekstilna vlakna. Vrednost i kvalitet brenda je dobro uspostavljena u celom svetu, najviše ga koriste fime koje se bave izradom posteljine, odeće, donjeg veša i sl.


WOOLMARK brend snabdeva potrošače sa proverenim vunenim vlaknima i garancijom kvaliteta. Brend je u vlasništvu australijske kompanije Australian Wool Innovation Limited (AWI), koja je vodeća svetska kompanija za vunene materijale. Ona svoje poslovanje bazira na dugoročnoj posvećenosti kvalitetu koje traje više od 45 godina.

Prirodan i luksuzan materijal

Od 1964. godine WOOLMARK logo je primenjen na više od dve milijarde proizvoda, što mu je i omogućilo da postane jedan od najpoznatijih svetskih brendova. Zemlje u koje su bile veliki proizvođači vune su tokom 1930-ih shvatile da je u njihovom najboljem interesu da promovišu svoje proizvode na međunarodnom nivou.

Australijski proizvođači vune su 1936. godine glasali da se nametne porez od 6 penija za svaki proizvedeni paket vune, i da se ta sredstva ulože u istraživanja i promocije. Zatim, su od 1. jula 1937 oformljeni International Wool Publicity i Research Secretariat – koji su ubrzo preimenovani International Wool Secretariat (IWS – Međunarodni sekretarijat za vunu).

Sedište IVS-a se nalazi u Londonu, a do sredine 50-tih otovrili su kancelarije u svim zemljama koje imaju veće proizvođače vune. U 1954 je uspostavljena IVS nagrada. Ova prestižna nagrada se prepoznaje po izvrsnosti i inovaciji u modi i promoviše vunu u najboljem obliku - kao prirodnu i luksuznu.


Jedinstvena oznaka

Tokom Drugog svetskog rata se javio veliki neprijatelj vunenim vlaknima, a to su bila sintetička vlakna i od 1960. godine poliester i akril koji su za jako kratko vreme postali sastavni deo svakog domaćinstva. Kako bi se izborili protiv ovako neprirodne konkurencije australijski generalni direktor IVS-a William Vines je napisao ideju jedinstvene oznake, koja bi garantovala kvalitet i autentičnost vune.

Empero

Licenca

U 1964. godini napravljen je WOOLMARK logo, i tokom vremena je porastao u logo koji označava jedinstveni kvalitet vune. WOOLMARK logo čine pet crnih traka koje se ukrštaju i formiraju klupko što predstavlja mekoću, eleganciju i čistoću vune. Logo je izradio ručninim radom italijanski grafički dizajner Franceso Saroglia, koji je osvojio međunarodno takmičenje u dizajniranju logo-a čiji je pokrovitelj bio IVS.


Kompanija posluje putem programa za globalno licenciranje, kako bi osigurala i odgovorila zahtevima današnjih kupaca bilo koji proizvod koji nosi WOOLMARK logo mora da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta vune. Ulaskom u WOOLMARK program za licenciranje Empero line doo je postala ovlašćeni zastupnik na Srpskom tražištu za proizvode izrađene od najkvalitetnije vune na svetu.