Camel program

ŠTA JE KAMILJA VUNA?

Kamilja vuna je vrsta tkanine koja se dobija od krzna kamila. Ova vrsta tkanine je poznatija kao kamilja dlaka i obično potiče od podvrste kamila poznate kao Baktrijska kamila. Ove vrste kamila su uobičajene u mongolskim stepama i mogu se naći na širokom području koje se proteže od Turske do Kine i Sibira.

Za razliku od većine kamila, koje su kratkodlake, baktrijske kamile su poznate po svom dugom, sjajnom krznu i velikim duplim grbama. 

Vidi više

Proizvodi od kamilje vune

Naši proizvodi, obloženi su najfinijom CAMEL tkaninom, koja je na dodir je veoma slična svili i veoma je mekana, svilenkasta i savitljiva, omogućavajući izuzetnu udobnost, prozračnost kojom regulišemo temperaturu sopstvenog tela. Pored toga što omogućavaju odličnu disperziju vlage, čudesno su topli, divno se čuvaju i nešto je najlepše sa čim ćete ikada spavati.

Neka vam bude udobno svake noći, bez obzira da li živite u Sibiru ili na Siciliji.

Kamilja vuna danas

Upotreba kamilje dlake kao tekstilne tkanine je praksa koja se najčešće povezuje sa opadanjem Britanskog carstva, ali upotreba ove vrste dlake za izradu predmeta doživela je nedavnu renesansu među održivo nastrojenim ili „svesnim“ potrošačkim stanovništvom. Dok se većina vrsta vune može dobiti samo šišanjem dlaka sa životinja, baktrijske kamile prirodno skidaju svoje zimske kapute svakog proleća, što znači da je sakupljanje ove vrste dlake poduhvat koji je obično održiv i bez okrutnosti prema životinjama.


U današnje vreme ova tkanina se prvenstveno koristi za izradu predmeta za spavaću sobu poput jastuka, prekrivača i posteljine. Kamilja vuna je glavni izvozni proizvod Mongolije, a kompanije u ovoj azijskoj zemlji proizvode širok izbor prekrivača i posteljine koje potom prodaju potrošačima u Kini, Evropi i SAD.